sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Tietokoneen kokoaminen ja asentaminen


Tässä dokumentaatio Acerin pöytäkoneen purkamisesta, kasaamisesta ja ohjelmiston ja uuden käyttöjärjestelmän asentamisesta.

Tietokoneen kasaaminen ja kokoaminen
Kyseessä on Acerin M661 tietokone


Kone alkuperäisessä kunnossa ilman sivupaneelia. (Pahoittelut hieman pimeästä kuvasta)


Purkaaksesi koneen irroita sivupaneeli ja sen jälkeen irroita prosessorijäähdytin ruuvaamalla prosessorijäähdyttimen sivuilta ruuvit pois. Muista irroittaa jäähdyttimestä tuulettimen virtajohto.Voit halutessasi ottaa prosessorin irti emolevystä. Tässä kuva irtiotetusta prosessorista. Saat irrotettua prosessorin emolevystä avaamalla emolevyssä olevan prosessorilukon. Pistimme tämän jälkeen prosessorin takaisin paikoilleen. Kuvassa Intel Core 2 Duo E6550 2.33 GHzKuvassa tietokone edellisten toimenpiteiden jälkeenSeuraavaksi irroita näytönohjain. (Sijaitsee ylläolevassa tietokoneessa vasemmassa laidassa). Avaa näytönohjaimen lukitus ja vedä näytönohjainta ylöspäin. Näytönohjain voi olla hieman tiukasti kiinni mutta lähtee kyllä irti. Kuvassa Nvidia Quadro FX 380.Kuvassa tietokone josta on otettu näytönohjain irti. Tämän jälkeen ota muistikammat ja kiintolevy pois tietokoneesta. Voit irroittaa muistikammat irroittamalla muistikampojen lukituksen ja vetämällä ylöspäin. Ylläolevassa tietokoneessa muistikammat sijaitsevat oransseilla ja violeteilla paikoilla jota ovat vieritysten. Tämän jälkeen irroitat kiintolevyn, joka yleensä sijaitsee tietokoneen etuosassa. Irroita kiintolevystä kaikki johdot ja avaa kotelon lukitus ja vedä kiintolevy pois.


Kuva irtioitetuista muistikammoista.


Kuva irtiotetusta kiintolevystä.

Seuraaavaksi ota virtalähde pois tietokoneesta. Virtalähde on iso mötikkä josta lähtee paljon johtoja ja se sijaitsee yleensä tietokoneesa alhaalla tai ylhäällä kulmassa.  Irroita emolevystä ja muista tietokoneen komponenteista johdot ja irroita virtalähteestä paikallapitävät ruuvit jotka kyseisessä koneessa sijaitsivat tietokoneen takapaneelissa.


Kuvassa tietokone josta on irroitettu kiintolevy, muistikammat, virtalähde ja emolevyyn kiinnitetyt johdot.

Seuraavaksi irroitetaan emolevy. Voit irroittaa emolevyn ruuvaamalla emolevyä paikallapitävät ruuvit pois ja nostamalla emolevyn pois tietokonekotelosta.


Kuva irtiotetusta emolevystä.

Seuraavaksi irroitamme optisen aseman eli CD- lukijan tietokoneesta. Jotta optisen aseman saa tietokoneesta irti, pitää tietokoneesta irroittaa etupaneeli. Tämän jälkeen avaa tietokoneen lukitus optisen aseman kohdalta ja vedä optinen asema ulos etupaneelista ulospäin. Muista irroittaa optisesta asemasta kaikki johdot.


Kuva tietokoneesta ilman etupaneelia ja ilman optista asemaa.


Irroitettu optinen asema.


Kuva tietokoneesta josta on irroitettu molemmat sivupaneelit.

Seuraavaksi kone kasaan. Käytännösä tämä menee siten, että osat pistetään takaisin paikoilleen vastakkaisessa järjestyksessä kun otit ne irti.


Kuvassa tietokoneeseen on laitettu prosessoriäähdytin ja emolevy ja osa kotelon johdot paikoilleen.


Kuvassa tietokone johon on asennettu edellisen lisäksi virtalähde, emolevyn johdot, optinen asema, kiintolevy ja näytönojain. Pahoittelut tietokoneen huonosta johtomanageroinnista.
Tietokoneen pitäisi lähteä nyt käyntiin ja on valmiina toimintaan.Käyttöjärjestelmän asentaminen
Käyttöjärjestelmäksi valitsimme Windows 10 käyttöjöjärjestelmän. Uuden Windowsin asentamiseen tyhjälle alustalle tarvitaan bootaava levy tai USB- tikku. Tähän käy Windowsin normaali asennuslevy.

Teemme puhtaan asennuksen englanninkielisellä Windowsilla eli emme jätä mitään vanhoja tiedostoja tietokoneeseen ja tietokoneen käyttöjärjestelmän kielenä toimii englanti.

Laita boottaava laite tietokoneeseen. Käynnistä tietokone ja kun tietokone kysyy käynnistetäänkö tietokone tältä levyltä/tikulta paina mitä tahansa nappia. Jos tietokone ei automaattisesti kysy tätä, käynnistä tietokone uudestaan ja paina F12 (kyseinen painike saattaa vaihdella eri tietokoneissa), jotta pääset valitsemaan miltä asemalta tietokone boottaa. Käynnistä tietokone sen jälkeen uudelleen ja paina mitä tahansa nappia kun tietokone kysyy bootataanko tästä boottiasemasta.

Tämän jälkeen pitäisi aueta Windowsin asennusohjelma.Ensimmäisenä Windows pyytää hyväksymään lisenssisopimuksen. Valitse "I accept the license terms" ja paina sen jälkeen "Next"


Valitse kyseisen ikkunan tullessa ylempi vaihtoehto.


Valitse mille asemalle Windows asennetaan, paina se aktiivikseksi ja valitse "Format" (pinkki pyyhekumi). Tämän jälkeen tietokone formatoi aseman eli poistaa kaiken asemalta.


Valitse "OK" jos olet varma että haluat poistaa kaikki vanhat tiedostot koneelta. Tämän jälkeen valitset aseman uudestaan ja paina "Next"


Nyt Windowsia asennetaan tietokoneelle. Tämän jälkeen tietokone käynnistyy uudelleen.

Näissä vaiheissa Windows viimeistelee itseänsä.


Kirjoita tuoteavain kenttään jos sinulla sellainen on.
Näissä vaiheissa valitset mitä haluat Windowsiisi, suosittelisin valitsemaan kaikki pois päältä.Nyt luot itsellesi käyttäjän, toisessa kuvassa on meidän käyttäjä.


Windows valmistelee vielä käyttöjärjestelmää


Nyt käyttöjärjestelmä on asennettu ja valmiina käyttöön.

Loppukommentit

Työn teko sujui hyvin muutamaa ongelmaa lukuunottamatta. Olen aikaisemmin tehnyt jotain pikkuremonttia tietokoneeseen kuten verkkokortin- ja prosessorinvaihto, mutta en ollut purkanut kokonaista tietokonetta koskaan osiin, joten uutta tuli opittua paljon. Tietokone toimi asennuksen jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti