perjantai 14. elokuuta 2015

Tietokoneen liitännät


Ulkoiset liitännät


Virtaliitin - Yleensä tähän kytketään schuko uros - IEC320 naarasliittimillä varustettu johto joka antaa tietokoneelle virtaa.
VGA-liitin - Tähän kytketään yleensä kuvaputkinäyttö. Tämä liitäntä on kuitenkin väistymässä pois DVI- liittimen tieltä. Silti VGA-liitin löytyy vielä lähes jokaisesta tietokoneesta. Toisin kun DVI, VGA ei tue FullHD kuvaa.


DVI-liitin - Tätä näyttöliitäntää käytetään nykyaikaisissa näytöissä ja tietokoneissa. On yleistynyt vauhdilla TFT/LCD näyttöjen syrjäyttäessä kuvaputkinäytöt.

Displayport- liitin - Tätä liitäntää voidaan käyttää j
os haluaa kytkeä esim. näytön, television tai projektorin tietokoneeseen.

S-Video-liitin - Tämä liitin on harvinaisempi, mutta sen voi silti löytää jostain läppäreistä mm. projektorin kiinnittämistä varten.
USB- liitin - Tietokoneen yleisliitin johon voidaan kytkeä hiiriä, näppäimistöjä kiintolevyjä yms. Tästä liittimestä on useita malleja kuten matkapuhelimissa käytetty micro-USB.
FireWire- liitin - Tavallisemmin käytetään Applen tietokoneissa, mutta käytetään myös PC- työasemista. FireWire mahdollistaa nopean tiedonsiirron oheislaitteen ja tietokoneen välillä.Verkkoliitin (RJ45) - Yleisin tapa kytkeä tietokone verkkoon. Langaton verkko on kuitenkin syrjäyttämässä fyysistä johtoa ja joistan läppäreistä liitäntä puuttuu kokonaan.
PS2-portti - Tämä näppäimistön ja hiiren käyttämä portti on katoamassa pois, sillä kaikki uudet hiiret ja näppäimistöt on USB- liitännäisiä.
3,5 mm Jakkiliittimet - Käytetään äännen viemiseen sisään ja tuomiseen koneelta pois. Normaalisti punainen on mikrofonille, vihreä kaiuttimille ja sininen sisäänajolle.3,5 mm Plugiliitin - Tätä liitintä käytetään kun halutaan kytkeä tietokoneeseen mikrofoni tai kaijuttimet. Tämä liitin kytketään 3,5 mm jakkiliittimeen.


Rinnakkaisliitäntä - Tätä liitäntää on käytetty tietokoneen kytkemiseen tulostimeen, mutta USB on korvaamassa tämän liitännän.

Sarjaliitäntä (RS-232) - Tätä liitäntää on käytetty ennen modeemien kanssa, mutta USB on korvannut tämän liittimen.


Emolevyn liitännät


Dimm-muistipaikat - Näihin paikkoihin menee tietokoneen keskusmuisti eli muistikammat/RAM.SATA - Liitäntä sisäisen tai ulkoisen massamuistin liittämiseen tietokoneeseen


Emolevyn virtaliitin - Antaa virran emolevylle.

Prosessorikanta - Yhdistää prosessorin tietokoneen emolevyyn. Prosessorikantoja on kymmeniä erilaisia sillä eri valmistajien prosessoreissa on yleensä eri kannat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti