keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Kryptaustehtäväraportti

Saimme tehtäväksi tehdä kryptausaiheisia tehtäviä, kuten kryptaustermien tarkoituksia, kryptauksen rooli työelämässä ja tietoturvan kannalta ja mitä uhkia kryptaamiseen liittyy. Piti myös vertailla viittä ilmaista ja viittä maksullista kryptausohjelmaa tekniseltä tasolta ja salauksen tasolta.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Valitsin nämä viisi ilmaista ohjelmaa:

Bitlocker:
Saatavilla Ultimate ja Enterprise versioihin Windows Vistasta ja Windows 7:stä. Myös Pro ja Enterprise versioihin Windows 8 ja 8.1:sta. Salaa kokonaisia asemia. Voi myös salata Windowsin kansiot, jolloin tietokone kysyy salasanaa ennen tietokoneen käynnistystä.

Käyttää AES- salausta. Microsoftin oma kryptausohjelma. Helppokäyttöinen ja tukipalvelu suomeksi.

AES Crypt
-Todella helppokäyttöinen ja nopea kryptausohjelma. Käyttää AES suojausta.. Voi kryptata vain yksittäisiä tiedostoja. Todella hyvä esim. yksittäisten dokumenttien kryptaamiseen.

AxCrypt
Helppokäyttöinen, nopea ja vahva yksittäisten tiedostojen/kansioiden salausohjelma.

Miinuspuolena on se että käyttää OpenCandy- mainossysteemiä, joten kannattaa selata asennus huolella läpi, jotta turhien ohjelmien asennuksesta säästytään. Käyttää AES salausta.

TrueCrypt
Hieman epäselvä, mutta voimakas salausohjelma jossa on paljon ominaisuuksia.

Yksi parhaimpia ilmaisia kryptausohjelmia. Voi kryptata vain asemia. Voi tehdä virtuaalisia asemia jotka voi kryptata. Näin koko asemasi tiedot ovat turvassa.

File Secure Free
Voi kryptata minkä tahansa tiedoston riippumatta tiedostotyypistä. Tuhoaa alkuperäisen tiedoston kryptauksen jälkeen. Käyttää AES salausta. Ohjelma sisältää tiedostosilppurin, tiedostojen varmuuskopioinnin, ja lukitusohjelman jolla voit lukita esim. muistitikkuja. Hyvin tehty ja laadukas ohjelma. Suhteellisen helppo käyttää.

Ja nämä viisi maksullista:

Folder Lock
Netissä kovasti kehuttu kryptausohjelma. Voi kryptata kokonaisia asemia tai vain yksittäisiä tiedostoja. Voi suojata muistitikkuja yms. Samantapainen ohjelma kun File Secure Free lähes samoilla ominaisuuksilla. Suojaa tiedostot 256- bittisellä algoritmillä. Turvallinen ja helppo käyttää.

Advanced Encryption Package Pro
Hieman epäselvä, mutta ajaa asiansa. 20 suojausvaihtoehtoa mm. DESX 128, Blowfich 448, CAST 256, safer 128. Kryptaa vain tiedostoja. Kun ohjelmaa osaa käyttää, se on todella hyvä monipuolisuutensa takia. Suositellaan vähän kokeneemmalle käyttäjälle.

Dekart keeper
Helppokäyttöinen ohjelma jolla voi kryptata tiedostoja ja sähköposteja.

”Raahaa-ja-tiputa” toiminen tiedostonkryptaus. Salasanan vahvuusmittari. Toisella ei tarvitse olla tätä kyseistä ohjelmaa jotta saisi enkryptatun tiedoston auki. 256-bit AES- salaus.

Cryptoforge
Voimakas kryptaustyökalu jossa on myös tiedostonsilppuri ja tiedoston tiivistäjä. Helppo käyttää (oikeata hiirenkorvaa->encrypt tiedoston päällä). Voi valita 256bit AES-, Blowfish-, Triple DES- ja Gost- salauksien välillä. Isojen tiedostojen enkryptaus on hidasta, mutta dekryptaus on nopea. Hidas enkryptaus palkitaan kuitenkin vahvalla suojauksella.

SafeBit
Voi tehdä virtuaalisia asemia, jonne voit laittaa tiedostot jotka haluat salata. laitat vaan tiedoston enkryptattuun virtuaaliseen asemaan ja tiedosto enkryptataan automaattisesti. Sisältää virtuaalisen näppäimistön keyloggereiden varalta. AES- salaus.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Valitsin nämä ohjelmat internetin arvioiden mukaan. Katsoin hyvin tunnettujen top listojen tekijöiden sivuilta mitkä olivat heidän mielestään parhaat ja yhdistelin muutamaa listaa.
Suurin osa yllämainituista kryptausohjelmista käyttää 256-bittistä EAS- salausta (jos lukee pelkkä EAS niin tarkoitan 256-bittistä.) Muutama poikkeus löytyi. Pari ohjelmaa tuki montaa erilaista salausmuotoa (tämä ominaisuus lähinnä maksullisissa).

Tuli ihan hyvä fiilis kryptausohjelmista, eivät ole liian monimutkikkaita ja hitaita käyttää, mutta tässä vaiheessa elämää niitä tuskin tulee tarvitsemaan. Tein tiedostonkryptausharjoituksen AES Cryptillä.


^Screenshotti käyttämästäni AES Cryptistä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti